Nyheter - SEED

• SEED-forskare i DN Kulturdebatt

Publicerad 2018-05-16
    I gårdagens DN svarade Karin Bradley och Åsa Svenfelt på Therese Uddenfeldts inlägg på DN Kulturdebatt från den 7/5 (”Vi måste förbereda oss på vår död”)

• KTH och Chalmers vill ha mer fakta i flygdebatten

Publicerad 2018-04-17
    Inom den pågående debatten om flygets klimatpåverkan förekommer alltför ofta argument som är ofullständiga, missriktade eller felaktiga.

• Nytt projekt hoppas lösa vattenbristen

Publicerad 2018-04-09
    Vattenbristen de senaste två åren i Sverige har varit ovanligt omfattande.

• Miljöbedömning i samhällsplanering - slutrapport SPEAK

Publicerad 2018-03-27
    Lagstiftningen om strategisk miljöbedömning har funnits i Sverige i snart 15 år. Men hur fungerar miljöbedömning i planeringen?

• Årets Fasad 2018

Publicerad 2018-03-21
    Den nybyggda fastigheten Teknikringen 10 b har utsetts till Årets Fasad 2018. Den sex våningar höga byggnaden är ritad av AIX Arkitekter och stod klar för inflytt efter sommaren 2017. Här huserar flera av skolans institutioner, däribland SEED.

• SEED-doktorand får stipendium av NVF

Publicerad 2018-03-19
    Sofia Eckersten, som är doktorand på SEED, har fått ett stipendium på 140 000 kronor från Nordiskt vägforum (NVF).

• Ny arena för marin forskning

Publicerad 2018-03-19
    SEED är med och utvecklar en ny arena för marin forskning och innovation.

• Efter förra årets vattenkris – så blir det i sommar

• Smarta elnät - för vem?

Publicerad 2018-02-28
    Varför har smarta elnät inte slagit igenom på bred front ännu? Vad behövs för att smarta elnät ska kunna förstås och användas av de hushåll de installeras i ?

• Hur blir Stockholm ledande i klimatomställningen?

• SEED-forskare på GP debatt

Publicerad 2018-02-05
    I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver SEED-forskaren Nils Johansson, post doc i miljöstrategisk analys, om behovet av en långsiktig avfallsstrategi i Sverige.

• Så kan vi minska matsvinnet

Publicerad 2018-01-17
    Varje år kastar varje svensk bort 100 kilo mat. Nästan hälften, 45 kilo, är onödigt matavfall. Det vill säga mat som skulle kunna ätas istället för att slängas om det hade tagits hand om på rätt sätt. Nu har KTH-forskare genomfört en studie, och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet. Detta genom att påverka konsumenters beteende.

• Who owns the Brazilian carbon?

• Forskare vill minska matsvinn på KTH

Publicerad 2017-12-04
    Ta hand om matavfallet men se först till att inte så mycket mat går till spillo. Forskarna Greger Henriksson och Annika Carlsson Kanyama har många idéer för hur KTH kan förbättra sitt miljöarbete. Följ med till ett mönstersoprum och ett med förbättringspotential.

• Tuffa klimatmål ger nya livskvaliteter

Publicerad 2017-11-29
    Nu ger forskare från KTH tillsammans med grafiska formgivare ut boken Vitiden. Den tar upp ett framtida samhälle där det gemensamma är det centrala, och energi är en högt värderad resurs. Bokens fokus ligger på att enkelt och lustfyllt förklara samt diskutera hur vi kan leva med bibehållen livskvalitet trots stränga klimatmål.

• Trade-off analysis of forest ecosystem services – A modelling approach

• Ny guide tipsar om digitalisering för bättre miljö

Publicerad 2017-11-21
    Hur kan digitaliseringen bidra till ett hållbart samhälle? Nu publicerar KTH en guide för att svara på den frågan och samtidigt sätta fart på utvecklingen i kommuner och företag.

• Han representerar KTH på FN:s klimatkonferens

Publicerad 2017-11-08
    Hallå där, Fredrik Gröndahl, miljöforskare och prefekt på Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED). Du är i Bonn och representerar KTH vid FN:s klimatkonferens. Du kommer att presentera forskningsprojektet Seafarm i den gemensamma nordiska paviljongen, dels under Nordic Bioeconomy Day 8 november, dels under Nordic Food Day 9 november. Vad är det du kommer att lyfta fram där?

• Risk för vattenbrist i sommar

Publicerad 2017-06-19
    Det finns en uppenbar risk att stora delar av landet drabbas av vattenbrist i sommar. Framför allt gäller det kustområdena samt i inlandskommunerna i mellersta och södra Sverige. Det konstaterar Bo Olofsson, professor i mark- och vattenteknik på KTH.

• Självförsörjning av mat och livsmedelstillgång - utmaningar i en allt urbanare värld