Nyheter - SEED

• Hur blir Stockholm ledande i klimatomställningen?

• SEED-forskare på GP debatt

Publicerad 2018-02-05
    I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver SEED-forskaren Nils Johansson, post doc i miljöstrategisk analys, om behovet av en långsiktig avfallsstrategi i Sverige.

• Så kan vi minska matsvinnet

Publicerad 2018-01-17
    Varje år kastar varje svensk bort 100 kilo mat. Nästan hälften, 45 kilo, är onödigt matavfall. Det vill säga mat som skulle kunna ätas istället för att slängas om det hade tagits hand om på rätt sätt. Nu har KTH-forskare genomfört en studie, och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet. Detta genom att påverka konsumenters beteende.

• Who owns the Brazilian carbon?

• Forskare vill minska matsvinn på KTH

Publicerad 2017-12-04
    Ta hand om matavfallet men se först till att inte så mycket mat går till spillo. Forskarna Greger Henriksson och Annika Carlsson Kanyama har många idéer för hur KTH kan förbättra sitt miljöarbete. Följ med till ett mönstersoprum och ett med förbättringspotential.

• Tuffa klimatmål ger nya livskvaliteter

Publicerad 2017-11-29
    Nu ger forskare från KTH tillsammans med grafiska formgivare ut boken Vitiden. Den tar upp ett framtida samhälle där det gemensamma är det centrala, och energi är en högt värderad resurs. Bokens fokus ligger på att enkelt och lustfyllt förklara samt diskutera hur vi kan leva med bibehållen livskvalitet trots stränga klimatmål.

• Trade-off analysis of forest ecosystem services – A modelling approach

• Ny guide tipsar om digitalisering för bättre miljö

Publicerad 2017-11-21
    Hur kan digitaliseringen bidra till ett hållbart samhälle? Nu publicerar KTH en guide för att svara på den frågan och samtidigt sätta fart på utvecklingen i kommuner och företag.

• Han representerar KTH på FN:s klimatkonferens

Publicerad 2017-11-08
    Hallå där, Fredrik Gröndahl, miljöforskare och prefekt på Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED). Du är i Bonn och representerar KTH vid FN:s klimatkonferens. Du kommer att presentera forskningsprojektet Seafarm i den gemensamma nordiska paviljongen, dels under Nordic Bioeconomy Day 8 november, dels under Nordic Food Day 9 november. Vad är det du kommer att lyfta fram där?

• Risk för vattenbrist i sommar

Publicerad 2017-06-19
    Det finns en uppenbar risk att stora delar av landet drabbas av vattenbrist i sommar. Framför allt gäller det kustområdena samt i inlandskommunerna i mellersta och södra Sverige. Det konstaterar Bo Olofsson, professor i mark- och vattenteknik på KTH.

• Självförsörjning av mat och livsmedelstillgång - utmaningar i en allt urbanare värld

• Brazilian land use policies and the development of ecosystem services

Licentiate seminar

• Storsatsning på hållbar konsumtion

Publicerad 2017-06-09
    Nu står det klart att Mistra beviljar ett anslag om 45 miljoner till ett forskningsprogram om hållbar konsumtion. KTH kommer att leda arbetet där ett antal betydelsefulla aktörer från akademin, näringslivet och den offentliga sektorn ingår, och dessa bidrar med ytterligare åtta miljoner i medfinanisering.

• Seafarm i KTH Tech Talks

Publicerad 2017-06-09
    Lyssna på Fredrik Gröndahl från institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) och Fredrika Gullfot från Simris Alg i månadens avsnitt av KTH Tech Talks.

• Seminar: Urban systems science - from theory to applications

Publicerad 2017-05-11
    Seminar by Professor Brian Deal, Urban and Regional Planing, University of Illinois, USA

• Enkät - Kvinnor i styrelser

Publicerad 2017-04-28
    Rapporten presenterar resultat från en enkätundersökning i Sverige och Norge.

• Mindre utsläpp – men luften är sämre

Publicerad 2017-04-06
    Världens utsläpp ser ut att minska. Samtidigt ökar växthusgaser i luften. Vad ska man tro när beskeden inom klimatforskningen tycks peka åt olika håll? – Kanske borde vi bli bättre på att berätta om hur långsamma processerna är, säger Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling.

• Framtidens mat odlas i KTH:s växthus

Publicerad 2017-04-05
    Ett miljöanpassat växthus på campus ska inspirera till en grönare matproduktion. KTH:s forskare vill visa på möjligheter med odling i stadsmiljö. Alger och kryddor är några tänkbara grödor. Och kanske kan insekter stå på lunchmenyn på campus i framtiden.

• Så kan KTH byggas miljövänligare

Publicerad 2017-03-13
    Att bygga miljöcertifierat, med minsta möjliga påverkan på miljön, är beroende av fastighetsägarnas ambitioner. Men här finns mycket att vinna för alla parter. Det visar en färsk avhandling om miljöledning i bygg- och fastighetsbranschen.

• Fredrik Gröndahl nominerad till Hållbarhetsmäktigaste 2017